MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümünün amacı; temelinde motorlu araçlar, iş makineleri vb. ekipmanlarının teknolojileri üzerine uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirmektir. Geçtiğimiz yıllardan itibaren bu sektörlerde artan rekabetçi yaklaşımlar, sektörde uzmanlaşmış profesyonellere duyulan ihtiyaç ve ülkemizin bölgesel konumu nedeniyle, bu bölümün ileride adından çok daha fazla söz ettireceği kuşkusuzdur.
Yeni nesil teknolojilerin ilerlemesi ile birlikte sektör çalışanlarının teknolojik gelişmelere hakim olmaları beklenmektedir. İş makineleri sektörünün ihtiyaç duyduğu teknolojik bilgi ve altyapı bölüm öğrencilerine detaylı ve uygulamalı şekilde aktarılmaktadır.
Bölümün gerek akademik kadrosu gerekse sektörle olan ilişkileri ve alanında uzman eğitmenleri, mezunların bölümün gerektirdiği tüm akademik ve sektörel bilgi birikimini alarak mezun olabilmelerini sağlamaktadır.
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü bir programda eğitim vermektedir. Bu program “İş Makineleri Operatörlüğü” ön lisans programıdır.
İş Makineleri Operatörlüğü Programı 2014 yılında kurulmuş olup ilk öğrenci alımını 2017 yılında gerçekleştirmiştir. Örgün öğretimde eğitim sürdüren program 20 kişilik kontenjana sahiptir.
Programı tamamlayan ve İş Makineleri Operatörü unvanı alan mezunlar, üretim, servis ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasındaki teknik eleman veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek niteliklere sahip bir çalışan olabilmektedirler.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lise mezunu olmak kaydıyla İş Makineleri Operatörlüğü Programına kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri ve yeterli TYT puanı almaları sonucunda başvuru yapabilirler.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü programında ön lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması, 30 iş günü staj çalışmasını tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Program Profili
İş Makineleri Operatörlüğü Programı; iş makinelerinin yoğun olarak kullanıldığı inşaat, ormancılık, maden, petrol ve doğalgaz gibi sektörlere tekniker düzeyinde nitelikli, bilgili ve yetenekli personel yetiştirmek üzere açılan bir ön lisans programıdır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
İş Makineleri Operatörlüğü mezun olan bireyler, Dikey Geçiş Sınavı(DGS)’na girip başarılı oldukları takdirde Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Tarım Makineleri lisans programlarına yerleşebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği esaslarına göre gerçekleştirilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlanmalı, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde edilmeli ve staj başarıyla tamamlanmalıdır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
Bölüm Olanakları
Bölümümüze ait 1 adet İş Makineleri Atölyesi bulunmaktadır. İş Makineleri, Bakım-Onarım, Ölçme Tekniği, Kaynak Teknolojisi vb.